Toggle

Komende Jaguars en Land Rovers scannen wegdek, voorkomen schade

- Hightech stereocamera ‘ziet’ kuilen, gaten, open putdeksels, etc.

- Bij gevaar: vering wordt aangepast, online waarschuwingen voor medeweggebruikers

- Systeem ook te gebruiken in autonoom rijdende auto’s

Jaguar Land Rover ontwikkelt een online technologie waarmee auto’s in staat zijn bijvoorbeeld kuilen en openstaande putdeksels in de weg te herkennen. Deze informatie kan direct worden gedeeld met andere voertuigen én met gemeentelijke instanties.  Medeweggebruikers kunnen zo anticiperen op het gevaar en gemeentelijke instanties kunnen snel tot reparatie overgaan. Dit alles kan schades en ongevallen helpen voorkomen.

De nieuwe vooruitziende technologie die Jaguar Land Rover ontwikkelt, werkt met een stereocamera in een Range Rover Evoque. Als deze camera gaten, kuilen en openstaande putdeksels ‘ziet’, komen diverse systemen in actie. Om te beginnen wordt de bestuurder gewaarschuwd. Hij of zij kan dan snelheid minderen en het obstakel vermijden. Ook wordt de demping van het MagneRide-onderstel aangepast. Als de bestuurder bijvoorbeeld een kuil niet weet te vermijden, zorgt een extra soepele afstemming ervoor dat ‘de klap’ minder hard aankomt. Zo kunnen bandenschade en zelfs ongevallen worden voorkomen.   

Online waarschuwingen

Een ander belangrijk bestanddeel van het systeem is de online verbinding. Als auto’s onderling zijn verbonden, maakt dit het mogelijk om waarschuwingen naar achteropkomende weggebruikers te sturen. Hierdoor zijn zij in staat om op de gevaarlijke situatie te anticiperen en het gat te omzeilen. Het is ook mogelijk om de informatie over de schade aan het wegdek direct naar bijvoorbeeld gemeentelijke instanties te sturen, inclusief de GPS-gegevens voor de exacte locatie. Door deze real-time info kan een reparatie snel(ler) in gang worden gezet.

Op weg naar autonoom

De nieuwe technologie van Jaguar Land Rover heeft een groot toekomstpotentieel. Autonoom rijdende auto’s kunnen het nieuwe systeem gebruiken om gaten, open putdeksels, etc. automatisch te vermijden. Bij acuut gevaar is ook een autonome remactie mogelijk; indien nodig tot stilstand