Toggle

Jaguar Land Rover opent hypermoderne nieuwe fabriek in Slowakije

Jaguar Land Rover heeft een nieuwe, hypermoderne fabriek in gebruik genomen in Nitra, in het zuidwesten van Slowakije. Sinds september van dit jaar loopt de Land Rover Discovery hier van de band. In de toekomst zullen ook andere nieuwe van aluminium gemaakte modellen hier worden geproduceerd.

De nieuwe fabriek is een belangrijke stap in Jaguar Land Rovers streven naar duurzame, wereldwijde groei. Ook onderstreept de nieuwe fabriek het belang dat de autofabrikant hecht aan het produceren van lichtere auto’s. In de Slowaakse fabriek past Jaguar Land Rover de modernste kennis en techniek toe voor de productie van modellen met een hoog aandeel aan aluminium.

Het nieuwe complex bestrijkt een oppervlakte van 300.000 m2 en vergde een investering van 1,4 miljard euro, inclusief de grond en de ondersteunende infrastructuur, zoals logistiek, IT en een opleidingscentrum. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 150.000 auto’s per jaar en uiteindelijk zullen er 2.800 mensen in Nitra werken. Alle productiemedewerkers doorlopen een uitgebreid, twaalf weken durend trainingsprogramma in het eerste trainingscentrum van Jaguar Land Rover buiten het Verenigd Koninkrijk.

Hypermoderne fabricagemethoden
De nieuwe fabriek van Jaguar Land Rover heeft als eerste in Europa een vooruitstrevend transportsysteem van in aanbouw zijnde auto’s. Het is 30 procent sneller dan systemen in andere fabrieken. De auto’s gaan door een verregaand geautomatiseerde lakstraat, die de hoogste kwaliteit biedt en minimale impact op het milieu heeft. De fabriek is voorbereid op de toekomst en kan auto’s flexibel, slim en connected produceren.

Er zijn nu al zo’n 1.500 werknemers actief en binnenkort start Jaguar Land Rover met de werving van personeel voor een tweede productieploeg van ongeveer 850 mensen. Aangezien maar liefst 98 procent van de werknemers de Slowaakse nationaliteit heeft, levert de autofabrikant dus een belangrijke bijdrage aan de Slowaakse werkgelegenheid en economie. Bovendien steunt Jaguar Land Rover projecten voor de lokale gemeenschap.

Goede infrastructuur
Jaguar Land Rover heeft gekozen voor Nitra omdat in Slowakije al meer auto-industrie gevestigd is. Bovendien staat de fabriek dicht bij de Europese toeleveranciers en is er een goede logistieke infrastructuur. Hoewel Jaguar Land Rover aan een wereldwijd productienetwerk bouwt – voor productieflexibiliteit en om nieuwe markten te bedienen – blijft het Verenigd Koninkrijk het thuisland voor Jaguar Land Rover. De productie in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld en zal blijven groeien.