Toggle

Land Rover Classic en Kilchoman Distillery lanceren limited edition whisky en Classic Defender

Land Rover Classic en de Kilchoman Distillery, een gerenommeerde distilleerderij op het Schotse eiland Islay, slaan de handen ineen voor de lancering van een unieke collectible: de Classic Defender Works V8 Islay Edition. Deze speciale versie is geïnspireerd door de Land Rover Series IIa van Spencer Wilks, voormalig Managing Director van de Rover Car Company en een van de oprichters van Land Rover. De Works V8 Islay Edition heeft verschillende unieke kenmerken die verwijzen naar de Series IIa van Wilks en naar Islay, terwijl Kilchoman Distillery de samenwerking viert met een gelimiteerde whisky in een oplage van 639 flessen.

Een bijzondere feature van de Classic Defender Works V8 Islay Edition is het speciaal gecreëerde uitneembare bergvak in de middenconsole, gemaakt van houten whiskyvaten van Kilchoman. Elk bergvak heeft een unieke, houten schijf van 110 mm die symbool staat voor het uiteinde van een whiskyvat. Deze is gemaakt van een specifiek stuk hout dat authentiek gestencilde letters laat zien, wat betekent dat iedere auto uniek is. De schijf is ingelegd in het vak, dat verder is afgewerkt met American Walnut houtfineer als aanvulling op het eikenhout van het whiskyvat. De speciaal gecreëerde omlijsting presenteert de distilleerderij in hetzelfde gestencilde lettertype als van een whiskyvat, en toont de officiële jubileumbadge van het 75-jarig bestaan van Land Rover. De basis van elke bekerhouder is ook gemaakt van het whiskyvatenhout.

De Kilchoman Distillery heeft een directe relatie met Land Rover. Spencer Wilks is namelijk de grootvader van Kathy Wills, medeoprichter van de Schotse distilleerderij. De vaten die zijn gebruikt voor de speciale, gelimiteerde ‘639 whisky’ – een combinatie van bourbon- en sherryvaten – zijn door Kathy en haar man Anthony Wills persoonlijk uitgezocht. Deze whisky heeft een rijke en complexe smaak die de sterke band tussen Land Rover en Islay symboliseert. De cijfers ‘639’ verwijzen naar het kenteken van de originele Land Rover Series IIa van Spencer Wilks.

Het oorspronkelijke idee voor de naam Land Rover ontstond in 1947 op de Laggan Estate van Spencer Wilks, waar Kathy en haar man nog steeds wonen. Het landgoed van Wilks op Islay werd toentertijd gebruikt om vroege prototypes te testen. Toen een lokale jachtopziener Wilks over het land zag rijden in een sterk gemodificeerde Rover, sprak hij de legendarische woorden: “that must be a Land-Rover sir!” Die naam bleef hangen en dit prototype vormde de basis voor de Land Rover Series I.

Paul Barritt, Director Land Rover Classic: “We are delighted to announce this unique partnership with the Kilchoman Distillery. To be working with the family of Spencer Wilks and have their creative input into the Classic Defender Works V8 Islay Edition is very special for us. The team at Kilchoman helped Land Rover Classic create a beautiful handcrafted Defender using genuine cask wood that celebrates the island where the Land Rover name was born. The specialists at Kilchoman lavish the same attention and passion to their award winning whiskies as Land Rover Classic does to its luxury collectible vehicles. With the launch of the ‘639’, we have created desirable limited editions that will appeal to connoisseurs and enthusiasts of both cars and whisky alike.“

Kathy Wills, co-founder Kilchoman Distillery: “It has been very special for the teams at Kilchoman and Land Rover Classic to work together on these projects considering our long-standing family connection. It was a great moment when the team at Land Rover Classic brought my grandfather’s Series IIa back to Islay, and to the distillery, and I’m delighted to see the design details it has informed on their latest Classic Defender.”

De productie van de Classic Defender Works V8 Islay Edition is gelimiteerd tot dertig exemplaren, allemaal Station Wagons, waarvan zeventien stuks worden gebouwd in de carrosserievariant 90 met korte wielbasis, en dertien als 110 met zeven zitplaatsen. De prijzen beginnen bij £ 230.000 voor de 90 en bij £ 245.000 voor de 110. De Nederlandse prijs is beschikbaar op aanvraag.