Toggle

Jaguar Land Rover investeert komende vijf jaar £ 15 miljard in toekomst van moderne elektrische luxe

JLR versnelt zijn transitie naar een toonaangevende fabrikant van moderne, luxe en bovenal elektrisch aangedreven modellen. De Halewood-fabriek in het Verenigd Koninkrijk schakelt om die reden in de komende jaren over naar de productie van volledig elektrische modellen. Ook wordt de nieuwe generatie van de middelgrote SUV-architectuur (Electrified Modular Architecture – EMA) volledig elektrisch.

In het JLR hoofdkantoor in Gaydon bevestigde Adrian Mardell, CEO van JLR, tegenover wereldwijde media nog eens de inspanningen van de onderneming voor de Reimagine-strategie. JLR zal zich voor 2030 herpositioneren als fabrikant van moderne luxe auto’s, waarbij elektrificatie voorop staat. Tegelijk zet het bedrijf ook stappen om financiële doelen te behalen. Voor het boekjaar 2025 moet de onderneming weer netto winstgevend zijn en voor 2026 moeten weer dubbele cijfers worden behaald voor het operationele bedrijfsresultaat (EBIT).

Investeren in nieuwe generatie elektrische modellen

JLR zet dit jaar al een volgende stap op het gebied van elektrificatie. Later dit jaar worden de orderboeken geopend voor de volledig elektrische Range Rover die in 2024 op de markt komt. Het eerste model van de volgende generatie middelgrote, moderne en luxe SUV’s (EMA) wordt eveneens een volledig elektrisch lid van de Range Rover familie. De introductie vindt plaats in 2025. De productie is in Halewood, Merseyside, waarmee JLR zijn investering in de toekomst van de auto-industrie in het Verenigd Koninkrijk concretiseert.

Het EMA-platform wordt volledig elektrisch om in te spelen op de toenemende aandacht voor elektrificatie wereldwijd. Daarnaast biedt het flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA-) platform van de Range Rover en Range Rover Sport mogelijkheden voor zowel brandstofmotoren, hybride als volledig elektrische aandrijving. Op deze manier heeft JLR de flexibiliteit om zich aan te passen aan de behoeften van verschillende markten wereldwijd, waar elektrificatie mogelijk in een ander tempo verloopt.

House of Brands

Als volgende stap binnen de Reimagine-strategie past JLR een House of Brands-concept toe. Daarmee wordt het unieke karakter van de merken Range Rover, Defender, Discovery en Jaguar versterkt. Ook zorgt het voor een versnelde uitrol van de visie van JLR om de meest begeerlijke moderne luxe auto’s te maken voor de meest veeleisende klanten.

Professor Gerry McGovern OBE, Chief Creative Officer JLR: “Pivotal to our Reimagine strategy is the formation of the House of Brands, which is a natural evolution, with a purpose of elevating and amplifying the uniqueness of our characterful British marques. Our ultimate ambition is to build truly emotionally engaging experiences for our clients that, over time, will build long-term high equity for our brands and long-term sustainability for JLR.”

De eerste van drie ‘reimagined’ moderne, luxe en elektrische Jaguars wordt een vierdeurs GT, geproduceerd in Solihull in de West Midlands, Verenigd Koninkrijk. Deze Jaguar wordt gebouwd op een eigen, unieke architectuur, JEA. Het model wordt de krachtigste Jaguar tot nu toe, met een actieradius tot 700 km en een richtprijs vanaf circa £ 100.000. Meer informatie over de nieuwe vierdeurs GT van Jaguar wordt later dit jaar bekendgemaakt. De verkoop begint in geselecteerde markten in 2024, met de eerste aflevering aan kopers in 2025.

Investeren in de industriële voetafdruk van JLR in het Verenigd Koninkrijk

Het Engine Manufacturing Centre in Wolverhampton, Verenigd Koninkrijk, produceert momenteel de Ingenium brandstofmotoren voor de verschillende modellen van JLR. Ook deze productielocatie heeft een elektrische toekomst, namelijk de productie van elektromotoren en batterijpakketten voor de nieuwe generatie JLR-modellen. Om deze verandering te benadrukken zal de naam van de productielocatie wijzigen naar het Electric Propulsion Manufacturing Centre.

Ook voor de historische productielocatie Castle Bromwich heeft JLR goed nieuws. Deze locatie, waar carrosseriedelen worden geproduceerd, zal worden uitgebreid en blijft daarmee ook in de volledig elektrische toekomst van JLR een cruciale rol spelen in de productie van de nieuwe generatie elektrische modellen. JLR onderzoekt de mogelijkheden voor de andere delen van de Castle Bromwich-locatie.